Algemeen

Houtsoort: Seraya, White / Gerutu

Voorbeeld
Atibt

white seraya / heavy white seraya

Andere namen

1. white seraya (Maleisië, Sarawak), meranti putih (Indonesië), urat mata (Sabah)2. gerutu, gerutu gerutu, heavy white seraya, urat mata batu (Maleisië), tavoywood, thingadu (Myanmar/Burma), bagtikan, white lauan (Filipijnen), chochi (Vietnam).

Botanische naam

1. Parashorea malaanonan (Blanco) Merr. P. macrophylla Wyatt Smith ex Ashton, P. tomentella (Sym.) Meijer2. Parashorea densiflora v. Slooten & Sym., P. parvifolia Wyatt-Smith ex Ashton, P. smythiesii Wyatt-Smith ex P. Ashton, P. stellata Kurz, P. spec. div..

Familie

Dipterocarpaceae.

Groeigebied

Zuidoost-Azië, voornamelijk Maleisië en Indonesië.

Boombeschrijving

Hoogte 30-40(-60) m. De 20-30 m lange, gladde cilindrische stam heeft een diameter van 0,9-1,5(-5,0) m. Aan de stamvoet zijn meestal hoge plankwortels aanwezig.

Aanvoer

Gekantrecht hout en plaatmateriaal.

Houtbeschrijving

Het kernhout is vers bijna wit of roze, nakleurend van geel tot licht geelbruin, soms met een roze tint. Gerutu is iets donkerder, rose-geelbruin van kleur. Het 50-80 mm brede spint is iets lichter van tint dan het kernhout, soms nauwelijks van het kernhout te onderscheiden. De structuur van white seraya en gerutu is vrij regelmatig zonder een uitgesproken tekening. Op het houtoppervlak zijn vaak witachtige lijntjes zichtbaar als gevolg van tangentiaal (dosse) gerangschikte rijen gomgangen die een witte inhoud hebben. Het geslacht Parashorea wordt in twee groepen ingedeeld. De soorten met een lage volumieke massa heten white seraya, de zwaardere soorten worden onder de naam gerutu verhandeld. Gerutu is lichtbruin tot bruin. Het licht geelbruine spint is duidelijk te onderscheiden van het kernhout.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

1. (380-)510 (-640) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.2. (550-)650(-850) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100 kg/m3.

WerkenGering tot middelmatig.
Drogen

Matig snel; zonder moeilijkheden aan de lucht en versneld te drogen. Hierbij kan enig vervormen en uitbreiding van reeds bestaande scheuren optreden. Verkleuring door blauwschimmel kan voorkomen.

Bewerkbaarheid

Met scherp gereedschap en met een snijhoek van 20° bij het schaven is het hout glad af te werken. Bij de bewerking bestaat er tussen de soorten onderling wel enige verschil, afhankelijk van de volumieke massa. Bij bewerking van het kwartierse vlak kan \'inspringsel\' ontstaan indien het hout kruisdradig is.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed

Buigen

Slecht.

Oppervlakafwerking

Goed, met een oplosmiddelenhoudend systeem en met een watergedragen systeem. White seraya en gerutu bevatten vrij grote vaten (poriën) zodat het aan te bevelen is het hout voor bepaalde toepassingen met een poriënvuller te behandelen voordat vernis of verf wordt aangebracht.

Duurzaamheid

Schimmels 3-5.Termieten G.SpintLyctus G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3-4.Spint 1.

Bijzonderheden

Zeer kleine wormgaatjes (pin holes), veroorzaakt door nathoutboorders kunnen voorkomen. In gezaagd en gedroogd hout bestaat echter geen gevaar voor verdergaande aantasting.

Toepassingen

White seraya voor bouwhout en binnenbetimmeringen en andere toepassingen binnenshuis. Verder gebruikt voor fineer en triplexfabricage, MDF, spaanplaat en houtwolcementplaat. Hout van mindere kwaliteit is uitstekend geschikt voor emballagemateriaal.Gerutu kan mogelijk ook voor geveltimmerwerk en ander bovengronds buitenwerk worden gebruikt.

Kwaliteitseisen

White seraya is genoemd in de KVT\'95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met white seraya kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd.