Algemeen

Houtsoort: Okan

Atibt

okan

Andere namen

Adoum (Kameroen), n'duma (Kongo), edoum (Gabon), denya (Ghana), bouémon (Ivoorkust), okan (Nigeria).

Botanische naam

Cylicodiscus gabunensis Harms.

Familie

Leguminosae (Mimoseae).

Groeigebied

Tropisch West-Afrika, voornamelijk Nigeria en Ghana.

Boombeschrijving

Hoogte 40-50 m, maximaal 60 m, de 20-30 m lange rechte cilindrische takvrije stam heeft een diameter van 0,9-1,5(-3,0) m.

Aanvoer

Zaaghout en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is geel tot goudbruin met een min of meer lichte tot donkere olijfgroene tint, die onder invloed van licht roodbruin wordt met soms een diepe koperkleurige gloed. Op het kopse vlak zijn de brede groeiringgrenzen door de donkere kleur duidelijk te herkennen. Het spint is lichtroze en 50-75 mm breed met een duidelijk kleurverschil tussen kernhout en spint. Okan heeft nat een onaangename geur; droog is het hout zonder geur of smaak.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad.

Nerf

Matig grof.

Volumieke massa

(800-)850- 920-960(-1100) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1200 kg/m3.

Werken

Niet bekend.

Drogen

Zeer langzaam en heeft hierbij neiging tot splijten en scheuren, hoewel bijna geen vervorming optreedt. Kopse einden dienen goed te worden afgedekt om eindscheuren te voorkomen.

Bewerkbaarheid

Moeilijk door het wisselend draadverloop en de hoge volumieke massa. Het oefent op gereedschappen een afstompende werking uit. Voor een glad oppervlak bij het schaven is een snijhoek van 10° vereist. Okan laat zich goed draaien en glad afwerken.

Spijkeren en schroeven

Voorboren noodzakelijk.

Lijmen

Slecht.

Buigen

Slecht.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Schimmels 1.
Termieten D.
Het kernhout heeft een grote weerstand tegen aantasting door paalworm in zeewater.

Sterkteklasse

Okan / denya (Kongo Brazaville en Kameroen) is volgens NEN 5493 ingedeeld in sterkteklasse D 40. Zie voor de toelaatbare onvolkomenheden bij de toepassingscategorieën, de Nederlandse norm NEN 5493; 2010, Kwaliteitsrichtlijnen voor loofhout in waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen. 

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.
Spint 3.

Toepassingen

Door zijn grote duurzaamheid is okan bij uitstek geschikt voor buitenwerk, vooral voor waterbouwkundige objecten als sluisdeuren, palen, havenwerken en onderbouw van bruggen. Voorts kan het overal worden toegepast waar hoge eisen aan sterkte en duurzaamheid worden gesteld, bijvoorbeeld voor dwarsliggers, zware constructies en industrievloeren. Door zijn mooie warme kleur kan het zeer goed dienen voor decoratieve gedraaide artikelen. In Groot-Brittannië wordt okan als vervanger van
Demerara groenhart gebruikt.