Algemeen

Houtsoort: Meranti, Gele

Atibt

yellow meranti/yellow seraya

Andere namen

Yellow meranti (Maleisië, Sarawak), meranti damar hitam (Maleisië), meranti kuning, meranti putih (Indonesië), yellow seraya, seraya kuning (Sabah), yellow lauan, manggasinoro (Filipijnen).

Botanische naam

Shorea balanocarpoides Sym., S. faguetiana Heim, S. gibbosa Brandis, S. multiflora (Burck) Sym., S. spec. div..

Familie

Dipterocarpaceae.

Groeigebied

Zuidoost-Azië; voornamelijk Maleisië en Indonesië.

Boombeschrijving

Hoogte 30-40 m, maximaal 75 m. De 20-30 m lange, gladde, goed cilindrische stam heeft een diameter van 0,9-1,5 m, maximaal 4,5 m. Aan de stamvoet zijn meestal hoge plankwortels aanwezig.

Aanvoer

Gekantrecht hout en plaatmateriaal.

Houtbeschrijving

Het kernhout is licht geelbruin, soms met een groene tint of lichtbruin met een gelige tint. Het 50-80 mm brede spint is lichter van kleur dan het kernhout en hiervan moeilijk te onderscheiden. De structuur van gele meranti is vrij regelmatig zonder een uitgesproken tekening. Op het houtoppervlak zijn vaak witachtige lijntjes zichtbaar als gevolg van tangentiaal gerangschikte rijen harskanalen die een witte inhoud hebben.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad.

Nerf

Matig grof en gelijkmatig.

Volumieke massa

(370-)560- 600-670(-860) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 880 kg/m3.

Werken

Middelmatig.

Drogen

Langzaam. Gele meranti moet voorzichtig worden gedroogd. Hierbij kan enig vervormen en uitbreiding van reeds bestaande scheuren optreden.

Bewerkbaarheid

Gele meranti is, zowel met handgereedschap als met machines, zonder problemen te bewerken. Met scherp gereedschap is gele
meranti glad af te werken. Bij het schaven een snijhoek van 20° aanhouden. Bij de bewerking bestaat er tussen de soorten onderling wel enige variatie die afhankelijk is van de volumieke massa. Bij bewerking van het kwartierse vlak kan 'inspringsel' ontstaan indien het hout kruisdradig is. Laat zich uitstekend verwerken tot fineer en triplex.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed. Gele meranti bevat vrij grote vaten. Het is daarom aan te bevelen voor glad werk een poriënvuller te gebruiken voordat lak of verf wordt aangebracht.

Duurzaamheid

Schimmels 4.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3-4.
Spint 2.

Bijzonderheden

Zeer kleine wormgaatjes (pin holes), veroorzaakt door nathoutboorders, kunnen voorkomen. Dit komt bij gele meranti echter minder voor dan bij andere merantisoorten. In gezaagd en gedroogd hout bestaat echter geen gevaar voor verdergaande aantasting.

Toepassingen

Fineer- en triplexfabricage, meubelonderdelen, binnenbetimmeringen enz. In de landen van herkomst wordt gele meranti ook toegepast als constructiehout en de bouw van lichte boten. Hout van mindere kwaliteit is uitstekend geschikt voor emballagemateriaal, pulp en papier.