Algemeen

Houtsoort: Limbali

Atibt

limbali

Andere namen

Ekobem (Kameroen), molapa (Centraal-Afrikaanse Republiek), abeum à grandes feuilles (Gabon), vaa (Ivoorkust), sèhmèh (Liberia), ekpagoi eze (Nigeria), ditshipi, limbali, ligudu (Zaïre).

Botanische naam

Gilbertiodendron dewevrei (De Wild.) J. L. (= Macrolobium dewevrei De Wild.), G. preussii (Harms) J. Leonard, G. spec.div..

Familie

Leguminosae (Caesalpiniaceae).

Groeigebied

Tropisch West- en Centraal-Afrika.

Boombeschrijving

Hoogte ongeveer 30-45 m. De 15-20 m lange rechte, soms enigszins gegroefde stam heeft een diameter van 0,6-0,8 m, maximaal 1,2 m.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is egaal bleek roodbruin met een groene of koperachtige weerschijn. Het 50-100 mm brede spint is geelwit tot licht rozebruin gekleurd. Limbali heeft een dof uiterlijk en vertoont zelden een tekening. In het algemeen is limbali een zware, tamelijk harde, veerkrachtige houtsoort met een sterkte die iets groter is dan die van eiken.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht, soms lichte kruisdraad.

Nerf

Matig grof tot grof.

Volumieke massa

(720-)810 (-950) kg/m3) bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1200 kg/m3.

Werken

Vermoedelijk middelmatig.

Drogen

Zeer langzaam. Zowel aan de lucht als versneld droogt limbali zeer langzaam waarbij het gevaar voor vervormingen beperkt is. Men dient hierbij voorzichtig te werk te gaan vanwege het gevaar voor scheurvorming.

Bewerkbaarheid

Limbali laat zich goed en zonder moeite bewerken als men machines en gereedschap gebruikt die zijn aangepast aan het bewerken van tropische houtsoorten. Ondanks het lage kiezelgehalte van 0,05% oefent limbali toch een licht afstompende werking op het gereedschap uit. Ook bewerkingen voor profielen, pen-en-gatverbindingen, boren en draaien leveren geen problemen op.

Spijkeren en schroevenGoed, voorboren wordt aanbevolen.
Lijmen

Goed.

Buigen

Goed.

Oppervlakafwerking

Goed. Vanwege de grootte van de vaten (poriën) is in sommige gevallen het gebruik van een poriënvuller aan te bevelen.

Duurzaamheid

Schimmels vermoedelijk 3.
Termieten matig duurzaam.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.

Bijzonderheden

Een nauw verwante soort Gilbertiodendron chrysophylloides is in Kongo bekend onder de naam kibakoko.

Toepassingen

Ervaringen met deze houtsoort zijn in ons land nauwelijks bekend. Limbali wordt geschikt geacht voor toepassing in de vorm van kozijnen, ramen en deuren alsmede voor grover timmerwerk en voor houtconstructies. Ook voor parketvloeren, container- en wagonvloeren en binnentimmerwerk zou het in aanmerking komen. Het is voorts een goede houtsoort voor buigwerk en zou voor dit soort toepassingen essen kunnen vervangen.