Algemeen

Houtsoort: Haagbeuken

Andere namen

Steenbeuken, witbeuken (Nederland), charme, charmille (Frankrijk), Hainbuche, Weissbuche, Hornbaum (Duitsland), hornbeam (Groot-Brittannië).

Botanische naam

Carpinus betulus L.

Familie

Betulaceae.

Groeigebied

Europa en West-Azië.

Boombeschrijving

Hoogte 15-25 m. De gegroefde takvrije stam is meestal zo lang als de helft van de boomhoogte. De stam heeft een diameter van 0,8-1,2 m.

Aanvoer

Zaaghout en ongekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Haagbeuken heeft een grijswitte kleur, met grijze strepen en vlekken die worden veroorzaakt door de brede stralen. Tussen kernhout en spint bestaat geen kleurverschil. Haagbeuken is zeer moeilijk te splijten.

Houtsoort

loofhout

Draad

Kruisdraad, soms rechte of warrige draad.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(550-)750 (-850) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 860-1200 kg/m3.

Werken

Groot.

Drogen

Snel, maar dient zorgvuldig te geschieden om scheurvorming te voorkomen.

Bewerkbaarheid

Vers haagbeuken is goed te bewerken, gedroogd hout moeilijker, vooral als er kruisdraad of warrige draad in voorkomt. Haagbeuken kan goed worden gefreesd en gedraaid.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Zeer goed.

Oppervlakafwerking

Goed. Haagbeuken laat zich goed met kleurstoffen impregneren.

Duurzaamheid

Schimmels 5.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 1.
Spint 1.

Bijzonderheden

Hornbeam, Carpinus caroliniana Walt. uit Noord-Amerika, heeft dezelfde eigenschappen als haagbeuken.

Toepassingen

Gezien de eigenschappen (taai, sterk en niet splinterend) is haagbeuken bij uitstek een houtsoort voor de technische industrie en voor gereedschappen. Haagbeuken wordt speciaal toegepast voor slagershakblokken en stansblokken. Het hout bevat geen stoffen die in het vleesnat kunnen worden opgenomen en nadeel voor het voedsel kunnen opleveren. Doordat er slechts langzaam vocht wordt opgenomen en door de fijne nerf kan het zeer goed worden schoongehouden. Gebeitst of geïmpregneerd wordt haagbeuken als imitatie-ebben, vooral voor pianotoetsen gebruikt. Andere toepassingen: parket, onderdelen van muziekinstrumenten, trommelstokken, houten hamers, kranen voor vaten, tandwielen, katrollen, lijmtangen, sledebomen, turnknotsen, ski's, draai- en snijwerk enz.