Algemeen

Houtsoort: Angelim vermelho

Voorbeeld
Atibt

angelim vermelho

Andere namen

Angelim, angelim vermelho, angelim falso, faveira grande (Brazilië), faveira preta, kuraru, parakwa (Guyana).

Botanische naam

Dinizia excelsa Ducke.

Familie

Leguminosae (Mimosaceae).

Groeigebied

Brazilië, Amazonegebied en de Guyana\'s.

Boombeschrijving

Tot 65 m hoge, rechte, cilindrische boom, vaak met vrij hoge wortellijsten. De takvrije stam is 20-30 m lang en de diameter is 1,10-1,80 m.

Aanvoer

Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Vers gezaagd kernhout is geelbruin gekleurd, gewoonlijk met strepen en vaak met een oranjeachtige tint, nakleurend tot roodbruin. Het spint is rozeachtig en niet altijd scherp afgetekend van het kernhout. Vers en droog heeft angelim vermelho een opvallende ranzige (boterzure) geur die pas na lange tijd verdwijnt.

Houtsoort

loofhout

Draad

Meestal vrij sterke kruisdraad.

Nerf

Grof.

Volumieke massa

(950-)1000 (-1050) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1450 kg/m3.

Drogen

Zeer langzaam met kans op scheurvorming, maar weinig kans op vervorming.

Bewerkbaarheid

Ondanks de hardheid is het machinaal goed te bewerken. Bij schaven kan door de kruisdraad inspringsel voorkomen, maar in het algemeen laat het oppervlak zich glad afwerken.

Spijkeren en schroeven

Voorboren noodzakelijk. Bij gebruik van ijzeren bevestigingsmiddelen in nat hout kunnen grijsblauwe verkleuringen ontstaan.

Lijmen

Vermoedelijk goed.

Buigen

Niet bekend.

Oppervlakafwerking

Goed.

Duurzaamheid

Kernhout klasse 1 (NEN-EN 350: praktijkervaring en veldonderzoek). Het hout is waarschijnlijk ook bestand tegen aantasting door termieten.

Sterkteklasse

Angelim Vermelho (Brazilie) is ingedeeld in sterkteklasse D50 volgens NEN 5493; 1999, kwaliteitsrichtlijnen voor loofhout in waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen.

Impregneerbaarheid

Kernhout vermoedelijk zeer moeilijk.

Bijzonderheden

Naamsverwarring kan optreden met de volgende houtsoorten waarvoor lokaal in Brazilië dezelfde namen worden gebruikt, maar die vermoedelijk een minder grote duurzaamheid bezitten: Hymenolobium excelsum en Hymenolobium petraeum, zie sapupira. Het kernhout van Hymenolobium petraeum is lichtbruin van kleur, heeft meestal karakteristieke zwarte vlekken in het weefsel en is daardoor in geval van twijfel duidelijk van het roodbruine kernhout van Dinizia excelsa te onderscheiden.

Toepassingen

Zwaar constructiewerk als water-, bruggen- en scheepsbouw, havenwerken en damwand. Verder voor draglineschotten, steenvormen, gevlochten scheidingswanden, wagenbodems, bedrijfsvloeren en werkbanken. Ook geschikt voor geluidwerende schermen, anti-parkeerpalen, fruitboompaaltjes enz. Bij de toepassing van angelim vermelho moet er rekening mee worden gehouden dat het in contact met water \afgeeft\ (dus niet voor zitbanken buiten toepassen). Angelim vermelho kan worden gebruikt als vervanger van azobé.