Algemeen

Houtsoort: Afrormosia

Atibt

afrormosia

Andere namen

Kokrodua, afrormosia (Frankrijk, Groot-Brittannië), obang (Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek), mohole, kokrodua (Ghana), asamela (Ivoorkust), olé, bohele, moholé, wahala (Zaïre).

Botanische naam

Pericopsis elata (Harms) Meeuwen (= Afrormosia elata Harms).

Familie

Leguminosae (Papilionaceae).

Groeigebied

West-Afrika, voornamelijk Ghana, Ivoorkust, Kongo, Zaïre.

Boombeschrijving

Tot 50 m hoge boom, meestal 30-45 m hoog, met een takvrije, soms onregelmatig gevormde, meestal rechte stam van 15-20 m. Diameter 0,80-1,60 m. Afhankelijk van het groeigebied kunnen wortellijsten tot 2,5 m hoog voorkomen.

Aanvoer

Fineerhout, fineer en gekantrecht hout.

Houtbeschrijving

Het kernhout is geelachtig bruin, nadonkerend tot donkerbruin. Uiterlijk enigszins op teak gelijkend. Het spint is geelwit, 10-30 mm breed.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht tot kruisdraad.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(640-)700 (-800) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1050-1200 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Droogt langzaam, met weinig gevaar voor scheuren en vervorming.

Bewerkbaarheid

Afrormosia laat zich, zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap, goed zagen en schaven. Het gebruik van hardmetalengereedschap wordt aanbevolen. Bij schaven van kruisdradig hout kan, vooral op het radiale vlak, "inspringsel" voorkomen. Daarom wordt aanbevolen de spaanhoek niet te groot te nemen, bijvoorbeeld 20°.

Spijkeren en schroevenVoorboren wordt aanbevolen, in vochtige omstandigheden roestvast bevestigingsmateriaal gebruiken.
Lijmen

Goed.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Kan goed worden gebeitst, met weinig vulstof worden gepolijst en fraai worden afgewerkt.

Duurzaamheid

Schimmels 1-2.
Termieten D.
Marineboorders M.

Impregneerbaarheid

Kernhout 4.
Spint 1.

Bijzonderheden

Wordt in de meubelindustrie veel als vervanger voor teak toegepast, massief en als fineer. Afrormosia bevat looistoffen die corrosie kunnen veroorzaken bij metalen die met het natte hout in aanraking komen. Met behulp van oxaalzuur kunnen corrosievlekken worden verwijderd. Tijdens de bewerking is een goede afzuiging noodzakelijk. Zaagsel en stof, maar ook splinters kunnen ontsteking van de huid veroorzaken. Er zijn gevallen bekend dat inademing van schuursel tot maagkramp en verlammingsverschijnselen leidde.
Deze soort staat op de CITES lijst II, van zeldzame of met uitsterven bedreigde planten.

Toepassingen

Meubelen, interieurbetimmeringen, deuren, ramen kozijnen, trapleuningen, traptreden, gevelbekledingen, fijn timmerwerk, vloerhout voor intensief gebruik, jachtbouw, betimmeringen, huiden, dekken, fineer, draaiwerk, beeldhouwwerk, knoppen en grepen, lijsten enz. Bestand tegen de inwerking door zuren en andere chemicaliën.

KwaliteitseisenAfrormosia is genoemd in de KVT'95, Kwaliteit van houten gevelelementen. Dit betekent dat met Afrormosia kozijnen met KOMO-productcertificaat kunnen worden vervaardigd. Zie echter ook bij bijzonderheden.