Algemeen

Houtsoort: Abachi

Voorbeeld
Atibt

obeche

Andere namen

ayous, ayus (Kameroen, Guinee), obeche, arere (Nigeria), sam, samba (Ivoorkust), wawa (Ghana), mbado (Centraal-Afrikaanse Republiek).

Botanische naam

Triplochiton scleroxylon K. Schum.

Familie

Sterculiaceae.

Groeigebied

Tropisch West-Afrika van Guinee tot Kameroen. Voornaamste productielanden: Kameroen, Nigeria, Ivoorkust en Ghana.

Boombeschrijving

Grote boom, hoogte 45-55 m. Smalle plankwortels lopen tot 6 m hoog tegen de stam. De stam is recht en cilindrisch, maximaal 25 m lang. Diameter boven de plankwortels 0,9-1,5 m. Bij bomen met grote afmetingen is het hart dikwijls hol, rot of zacht.

Aanvoer

Gekantrecht, fineer en als plaatmateriaal.

Houtbeschrijving

Het kernhout is vers witachtig tot crèmegeel, aan licht blootgesteld tot goudgeel nakleurend. Er is geen duidelijk verschil tussen spint en kernhout. De kleur en de kwaliteit van abachi kunnen, afhankelijk van de herkomst, iets variëren.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht tot kruisdraad. Kruisdraad geeft op het radiale vlak een vage tot vrij duidelijke streeptekening.

Nerf

Matig grof tot grof.

Volumieke massa

(370-)390 (-450) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers ca. 560 kg/m3.

Werken

Gering.

Drogen

Droogt snel en gemakkelijk met weinig scheuren en vervorming. Als het aan de lucht wordt gedroogd, moet abachi meteen na het zagen op latten worden gezet om verkleuringen door blauwschimmels te voorkomen.

Bewerkbaarheid

Abachi laat zich zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap gemakkelijk bewerken. Het gereedschap dient echter zeer scherp te zijn om een glad oppervlak te krijgen.

Spijkeren en schroeven

Goed, maar deze verbindingsmiddelen houden matig.

Lijmen

Goed.

Buigen

Matig.

Oppervlakafwerking

Goed. Het verdient aanbeveling een poriënvuller te gebruiken.

Duurzaamheid

Schimmels 5.Lyctus G.Termieten G.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3.Spint 1.

Toepassingen

Veel gebruikt voor doeleinden waar een lichte, gemakkelijk te bewerken houtsoort is vereist en waar geen eisen aan duurzaamheid of sterkte worden gesteld. Bijvoorbeeld in de meubelindustrie voor binnenwerk van meubelen, wand- en plafondbetimmeringen, in de modelmakerij voor de metaalgieterij, bij orgel- en pianobouw en voor carrosseriebouw (o.a. caravans). Ook veel gebruikt voor triplex, meubelplaat, lijsten, binnenwerk van binnendeuren, bezemstelen, saunabanken enz.